środa, 21 września 2005
Zupa ogórkowa z ziemniakami

powyżej 1 roku życia  

marchewka 2 szt.

pietruszka 1 szt.

seler 1/4 szt.

por 1/2 szt.

ziemniaki 1/2 kg

kiszony ogórek 4 średnie szt.

mleko Bebiko 3R 8 miarek

woda do przygotowania mleka 200 ml

woda 1 litr

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć, obrać i opłukać. W oddzielnym garnku ugotować włoszczyznę, w oddzielnym ziemniaki. Umyć i obrać kiszone ogórki, a potem zetrzeć na tarce. Przygotować mleko modyfikowane zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Wyjąć włoszczyznę z ugotowanego wywaru (można zużyć na sałatkę). Do czystego wywaru dodać starte ogórki, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Na końcu dodać mleko. Zupę podawać z ugotowanymi i posiekanymi ziemniakami.

   

Farsz mięsno-warzywny (1 porcja)

powyżej 10. miesiąca  

gotowane chude mięso 1 szt.

mała cebula 2-3 gałązki

ugotowana marchewka 1 łyżeczka

ugotowany ziemniak 80 ml

mleko modyfikowane Bebiko 2 lub Bebilon 2 2 miarki

woda 2 miarki

natka pietruszki, koperku, ewentualnie sól, pieprz do smaku  

Sposób przygotowania:

Mleko modyfikowane przygotować według opisu na opakowaniu. Ugotowane mięso, marchewkę, ziemniak i cebulę zmielić, dodać przygotowane mleko, wymieszać i delikatnie doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz można wykorzystać do naleśników, pierogów lub innych potraw. Przepis można urozmaicić dodając inne ugotowane, dobrze tolerowane przez dziecko warzywa.

Krem z ziemniaków i brokułów

powyżej 6. miesiąca  

średni ziemniak 1 szt.

brokuły 2-3 gałązki

masło 1 łyżeczka

woda 80 ml

mleko modyfikowane Bebiko 2 lub Bebilon 2 2 miarki

Sposób przygotowania:

Ziemniaka umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez grube sitko, dodać masło, zagotować. Po przestudzeniu dodać mleko modyfikowane, wymieszać. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych dodając ugotowane chude mięso (2 łyżeczki na porcję).

   

Lane kluseczki na mleku modyfikowanym

powyżej 6. miesiąca

(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)  

mleko modyfikowane Bebilon 2 lub Bebiko 2 6 miarek

woda 180 ml

mąka kukurydziana 6 łyżeczek od herbaty

żółtko jaja 1/2 szt.

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko. Żółtko połączyć z mąką oraz 4 łyżeczkami wody i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część wody ponownie zagotować i na wrzącą wodę wlewać masę cieniutkim strumieniem. Gotować przez chwilę. Połączyć z wcześniej przygotowanym mlekiem i wymieszać. Kluseczki powinny być bardzo miękkie, wielkości drobnej kaszy perłowej.

Zupa marchwiowa z mlekiem

1/2 małej marchwi 50 g

średni ziemniak 70 g

kleik ryżowy 2 łyżeczki

maliny 25 g

olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek 3 g

lub zupka BoboVita marchwiowa z ryżem słoiczek 150g

mleko modyfikowane Bebiko 2 lub Bebilon 2 2 miarki

woda do przygotowania mleka 30 ml

Sposób przygotowania:

Marchew i ziemniak obrać i bardzo dokładnie opłukać. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Włożyć je do wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż staną się miękkie - w trakcie gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu wody (dolewać wrzątek!). Miękkie warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać olej i kleik i jeszcze raz krótko zagotować, stale mieszając. Przygotować mleko modyfikowane zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do zupy. Sprawdzić temperaturę zupy przed podaniem dziecku. Samodzielnie przyrządzoną zupę można zastąpić zupką "Marchwiową z ryżem" BoboVita, do której po podgrzaniu można dodać 30 ml mleka modyfikowanego.

Zupka warzywna

Mięsko z kurczaka, indyka bądź królika,

2 duże marchewki,

1 ziemniak,

1 pietruszka,

¼ selera,

mały kawałek kalafiora,

mały kawałek brokuł,

listek koperku i pietruszki,

Najlepiej to wszystko ugotować na parze ( tu polecam parownik- niezastąpiona rzecz), warzywa nie tracą wtedy specyficznego dla nich smaku i co najważniejsze witamin.

Nastawiam parownik na 40 minut i reszta dzieje się sama. Po tym czasie dźwiękiem dzwonka oznajmia ni że obiadek jest już miękki, teraz należy tylko rozgnieść warzywa i mięsko widelcem lub mikserem, zależnie od tego ile ma dziecko. W 5,6,7, miesiącu polecam mikser, w 8 będzie nasza pociecha, lepiej powinna sobie radzić z większymi kawałkami. (Chyba że wcześniej ma ząbki, to można próbować eksperymentować już przed 8 miesiącem).

Ważne jest by dziecko dostawało zupki w postaci jak najmniej zmielonej (po 7 miesiącu, wcześniej miksujemy na lejącą pakę), by pobudzić jego jelita do samodzielnego trawienia.